top of page

Eriksson-æraen: en guldalder for Lazio


Præsident Cragnotti valgte i sommeren 1997 at ansætte svenskeren Sven-Göran Eriksson som cheftræner. Han begyndte en mindre revolution. Først og fremmest ændrede han spillestilen fra 4-3-3 til en mere traditionel 4-4-2, og desuden hentede han sin favoritspiller Roberto Mancini i Sampdoria, Juve-spillerne Boksic og Jugovic men også Giuseppe Pancaro og Matias Almeyda kom til.

Første sæson i Serie A blev langtfra nogen succes, forrige sæsons 4. plads blev til en lidt skuffende 7. plads. Men alligevel kunne alle mærke at noget stort var på vej. Hvad Lazio ikke kunne i Serie A, kunne de til gengæld i cup-turneringerne. UEFA-cup finalen mod Inter blev godt nok tabt 0-3, men med triumfen mod Milan (3-2 samlet) i Coppa Italia, startede en pokalregn som hovedstadsklubben aldrig havde oplevet før. Sæsonen 1998/1999 er efter manges mening den bedste sæson Lazio i nyere tid har præsteret. Man startede med at vinde den italienske Super Cup ved at slog mestrene fra Juventus 2-1 på Delle Alpi. Europæisk havde Erikssons Lazio stor succes i den sidste udgave af Cup Winners Cup, hvor man nåede finalen og hjemtog klubbens første titel udenfor Italien ved at besejre Mallorca 2-1. Tjekken Pavel Nedved blev matchvinder med et fantastisk lob, den 19. maj i Birmingham. I Serie A imponerede Lazio og de fleste forventede at de skulle vinde Il Scudetto for første gang siden 1974. Efter 32 runder bare uger før afslutningen, havde Lazio et 1 points forspring foran Milan, som eneste konkurrent. I næstsidste spillerunde fik Lazio kun 1-1 i Firenze mens Milan slog Empoli 4-0, hvilket betød at Lazio havde kniven på struben. Lazio gjorde via 2 Salas-mål mod Parma (2-1) i sidste runde sit, men man skulle vente 5 lange minutter på resultatet fra Perugia, hvor Milan førte 2-1. Det er for en hver Lazio-fan der kan huske det, de 5 værste minutter. For det første var 2.halvleg på mystisk vis blevet forsinket i forhold til Lazios kamp. Perugia-angriberen Melli (tidl. Milan) nægtede at lade sig indskifte, og dommeren kunne kun dømme til Milans fordel. Han overså blandt andet et straffespark, og et klart Perugia-hjørne blev pludselig til Milan-målspark. Kampen sluttede 2-1 og Lazio blev frarøvet il scudetto. Men hverken en elendig dommer, eller mystiske begivenheder kunne stoppe Lazio i 1999/2000. Man startede med at besejre Manchester United i Monaco og hjemtog den europæiske Super Cup. For første gang nogensinde deltog Lazio i Champions League og med en vis succes, man tog nemlig førstepladsen både i første og andet gruppespil, men i kvartfinalen blev Valencia, med storspillende Mendieta og Lopez endestation (3-5 samlet). I Coppa Italia tog man sin tredje titel ved samlet at besejre Inter med 2-1. I Serie A forsatte man de gode takter fra forrige sæson, og midtvejs førte man med 37 point, mod Juventus' 35 point. Men Lazio tabte pusten, og samtidigt virkede Juventus ustoppelige, således havde Juventus 59 point og Lazio kun 50 point, da der var spillet 26 runder d. 25 marts. Den dag spillede Lazio derby mod Roma og sejrede 2-1, mens Juve snublede i Milano, og det var som om det blev vendepunktet. Ugen efter skulle Lazio til Torino og møde Juventus og med Diego Simeones enlige scoring vandt Lazio 1-0. Forspringet var nu kun 3 point. Og Lazio gav aldrig op, faktisk hentede de fantastiske 22 ud af 24 mulige i de sidste 8 runder. Før sidste spilledag på den legendariske dato 14. maj 2000, førte Juventus dog stadig med 2 point. Biancolesti gjorde endnu engang deres og besejrede let Reggina 3-0 hjemme, men skæbnen var endnu engang i hænderne på Perugia som tog i mod Juventus. Og manden som har en kæmpe plads i Lazio-historien, uden nogensinde at have spillet for de lyseblå, hedder Alessandro Calori. Han sikrede nemlig med sit mål i 1-0 sejren over Juventus, Lazio sin kun anden Scudetto. Jublen vil ingen ende tage, og alt så fremragende ud for Lazio. Med en 4-3 sejr over Inter i den italienske Super Cup hjemtog Eriksson og Lazio sin 7.ende (!!!) titel på kun 3 sæsoner, i starten af sæsonen 2000/01.

Lazio forsatte i både Champions League og Serie A fremgangen. Man vandt første gruppespil og var forsat med helt fremme i ligaen. Men i december 2000 sluttede succesperioden ganske brat. Det engelske FA overtalte Sven-Göran Eriksson til at overtage det engelske landshold, og med det sluttede også den mest succesrige periode i Lazios historie. Man røg ud af Champions League og sluttede sæsonen på 3.pladsen. Statistik i Eriksson-æraen: 97/98: 7-plads i Serie A Vinder Coppa Italia Nr. 2 i UEFA-cup 98/99: 2-plads i Serie A Vinder den italienske Super Cup Vinder Cup Winners Cup 99/00: Vinder il Scudetto Vinder den europæiske Super Cup Vinder Coppa Italia Kvartfinale i Champions League 00/01: Vinder Italiensk Super Cup

Recent Posts
Archive
bottom of page