top of page

Lazios historie i store træk


Et af Lazios første emblemer

Piazza della Libertà d. 9. januar 1900 - 9 medlemmer af en sports klub som hed 'Pippa Nera' (Sorte pibe) sidder på en bænk på pladsen og beslutter sig for, at det er på tide at lave en ny klub.

De 9 mænd som grundlagde Societa Podistica Lazio var: Luigi Bigiarelli, Giacomo Bigiarelli, Odoacre Aloisi, Arturo Balestrieri, Alceste Grifoni, Giulio Lefevre, Galileo Massa, Alberto Mesones og Enrico Venier. Luigi Bigiarelli har en idé til klubbens navn og farver: "Vi kan ikke kalde vores klub Roma, for der er allerede en klub med det navn. Vi bør give den et navn, som Rom altid vil være en del af, LAZIO!" De andre syntes godt om forslaget og farverne blev inspireret af Grækenland, de Olympiske leges hjemland. Dermed blev Società Podistica Lazio grundlagt. Senere, i 1925, skiftede klubben navn til dets nuværende navn: Società Sportiva Lazio.

Silvio Piola

I 1930'erne var Lazio på toppen. Den bedste italienske angriber nogensinde spillede på holdet Silvio Piola fra 1934-1943. Her spillede han de fleste kampe i sin karriere på trods af også at have spillet for Pro Vercelli, Torino, Juventus og Novara. Silvio Piola besidder den dag i dag stadig rekorden for flest scoringer for Lazio gennem tiderne med imponerende 143 mål. Den rekord har han foran legenderne Signori (127 mål) og Chinaglia (122 mål).

Lovati med historiens første trofæ

Det første trofæ kom 24. september 1958. Med Fulvio Bernardini som træner og målmand Bob Lovati som anfører, var Lazio omsider i stand til, at vinde Coppa Italia. Modstanderen i finalen var Fiorentina, hvor Lazio vandt 1-0 på mål af Prini efter 30 minutter.

Adskillige op og nedture i divisionerne gik forud for klubbens første Scudetto i 1973/74 med Tommaso Maestrelli som træner. I sæsonen 1986/87 undgik Lazio kun nedrykning til Serie C via play-off kampe. Holdet startede sæsonen med, at blive degraderet til Serie B samt en straf på minus ni point pga. aftalt spil året før i forbindelse med Totonero-bis skandalen. Den gang var det 2 points kampe, så alle regnede med at Lazio ville rykke ned, når sæsonen var slut.

Fiorini på vej til at fejre sit vigtige mål mod Vicenza

Det så sort ud for træner Eugenio Fascetti og hans hold. På sidste spilledag i sæsonen sikrede Giuliano Fiorinis sejrsmål til 1-0 efter 82 minutter mod Vicenza, at Lazio skulle spille play off kampe mod Taranto og Campobasso. De to bedste ville blive i Serie B. Lazio tabte deres første kamp mod Taranto. Taranto og Campobasso spillede uafgjort. Dette betød, at Lazio skulle vinde den sidste kamp for at undgå nedrykning. Kampen blev spillet d. 21. juni 1987 i Napoli på Stadio San Paolo. Lazio vandt 1-0 på mål af Fabio Poli. Det var desuden denne sæson at Lazio spillede med det mest ikoniske spillertrøje gennem tiderne med ørnen over brystet. Havde Lazio ikke vundet den kamp er der en stor sandsynlighed for, at klubben ikke ville have haft den succes som efterfølgende kom. Næste sæson rykkede Biancocelesti nemlig op til Serie A igen, og har været der lige siden.

Lazio vinder den europæiske Super Cup

Lazios mest succesrige periode kom under ledelse af svenske Sven Göran Eriksson som var klubbens træner fra 1997-2001. Klubben vandt med svenskeren ved roret 1 Scudetto, 2 Coppa Italia, 2 Supercoppa italiana, 1 Cup Winners Cup samt 1 Europæisk Super Cup. I januar 2001 trådte Sergio Cragnotti tilbage som præsident og efterlod Lazio i et økonomisk kaos som klubben har kæmpet med siden. På trods af, at alle odds var imod klubben vandt Lazio i sæsonen 2003/04 klubbens fjerde Coppa Italia under ledelse af tidligere Lazio spiller Roberto Mancini. Nu står Lazio overfor nye udfordringer. Træner Mancini samt de fleste af klubbens vigtige spillere har forladt klubben. I sidste øjeblik fik Lazio en ny ejer, Claudio Lotito og undgik dermed konkurs og Serie C. Der er vel kun tilbage at sige Non Mollare Mai!

(Denne artikel forventes opdateret i løbet af efteråret 2017)

Recent Posts
Archive
bottom of page